Groene thee | Gyokuro bio | 30 gram

 12,55 inclusief btw

5 op voorraad

De perfecte thee bij Japanse sushi, zoals sashimi van zalm.

Categorie:

Beschrijving

Deze Gyokuro kenmerkt zich door een diepgroen fascinerend glanzend blad. Gyokuro betekent “Jade dauw” De eerste Gyokuro werd verbouwd in 1835 in Uji. Het is de hoogste gradatie thee die er verbouwd wordt in Japan. Er is maar 1 oogst per jaar. Eind mei, begin juni. Als de nieuwe uitlopertjes (buds) verschijnen, wordt er een schaduwgordijn over de thee gespannen voor ongeveer 10 dagen. Hierna worden de theeplanten nog donkerder overschaduwd voor ongeveer 11 dagen Hierbij wordt zonlicht tot 95% weggenomen. Dit hele proces duurt totaal 21 dagen. Bij het overschaduwen reageert de theeplant door extra chlorofyl aan te maken, dus meer theanines en minder tannines. Dit geeft minder astringente en meer zoetheid. De buds worden dan voorzichtig met de hand geplukt om te verzekeren dat ze allemaal verwijderd worden. De theeboeren behandelen hun thee met grote zorg. Gyokuro wordt beschouwd als een van de meest smaakvolle theesoorten ter wereld.

Verschillende thee fanaten in Japan geloven dat Gyokuro nog beter tot zijn recht komt als deze een paar maanden de gelegenheid krijgt om te rijpen, voordat hij gedronken wordt. De geur van de diepgroene blaadjes doet denken aan boter en groene groentes terwijl de thee geurt naar bouillon, mais en nootjes. Deze thee is complex zonder bitters en astringiteit.

Maak deze thee ook eens in een Kyusu of kleine theepot. De zetmethode voor een Kyusu, kleine Japanse theepot, is anders:

Warm de theepot voor met heet water, gebruik 6-8 gram thee. Schenk hier ongeveer 170 ml water op van 60℃ en laat 45 seconden trekken. Niet roeren! Schenk de blaadjes nog een tweede en derde keer op. Je kunt dan water van 70-80℃ gebruiken een de trektijd nemen tot 45-60 seconden.

Schenk de kopjes niet meteen helemaal vol, maar verdeel steeds kleine beetjes in de kopjes. Zo krijgt iedereen thee van dezelfde sterkte en dezelfde smaak.

  • Herkomst: Japan
  • Regio: Uji, Kyoto
  • Oogst periode: Eind mei, begin juni
  • Cultivar: Yabukita
  • Gradatie: Premium
  • Infusie: Geel, groen
  • Smaak: Zacht, zijde achtig en rond mondgevoel
  • Cafeïnehoudend: Ja
  • Biologisch: Ja

Recept voor een liter, liever in een Kyusu maken voor de volle umami smaak: 11 gram (4 maatschepjes) | 1 liter zacht water | 60℃ | 2 minuten

Nog geen beoordelingen

Log in en laat een review achter.